Další díl Winter Tour tentokrát v Brně

01.03.2016 21:31

Velkou zásluhu na tom, že seriál závodů Zimní Jezdecký pohár zavítal do moravské metropole, má úspěšná vozatajka Markéta Sedlinská. Ta zvítězila v rámci letošní halové túry již koncem ledna v Hradištku a bez bodů neodjela ani z ostatních dvou kol v Trojanovicích a ve Slatiňanech. Domácí půda jí však svědčila nejvíce a v Brně nejen, že zvítězila s Conversano XIII-14, ale vybojovala navíc v soutěži jednospřeží i druhé místo s Anežkou 1. S 31 body ztrácí pouhé 4 body na lídra žebříčku tzv. „singlů“ Pavla Drbohlava, jenž byl v Brně třetí s Radanem. Při březnovém finále v Lysé nad Labem bude jistě bojovat o pozice nejvyšší v celkovém hodnocení nejen s Markétou Sedlinskou, ale také Milanem Domesem či Otou Barešem. 

Neméně napínavá bude soutěž dvojspřeží. Doposud vedl o jeden jediný bod Marek Jirgala před Petrem Vlašicem. Jak se ovšem říká: „Když se dva perou, třetí se směje.“ To v sobotu 27. února platilo doslova. Zatímco Petr Vlašic bral body za druhé místo, Marek Jirgala skončil třetí a jejich bodové skóre se po brněnských závodech srovnalo. Nejlepšího dílčího výsledku při čtvrtém kole Zimního Jezdeckého poháru dvojspřeží přitom dosáhl Jaroslav Juráň, který se zpravidla účastní pouze kategorie čtyřspřeží. Také v té si počínal výborně a podobně jako s párem koní, i se čtyřkou tentokrát nenašel přemožitele.

Na průběžné první místo v žebříčku čtyřspřeží se díky druhému místu z Brna dostal Petr Vlašic před Jiřího Nesvačila juniora, který z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na toto kolo seriálu nedorazil. Na finále do Lysé se ovšem chystá a bude jistě zajímavé sledovat, zda v dvojnásobně bodované soutěži dokáže stáhnout aktuální sedmibodový náskok Petra Vlašice. Počty jsou to poměrně jednoduché. Nesvačil junior by musel v Lysé při Jezdeckém festivalu vyhrát a Vlašic by nesměl být lepší než pátý. Z tohoto pohledu bude mít snadnější výchozí pozici další z favoritů Josef Hrouda, jelikož ten má aktuálně 23 bodů a od Vlašice jej tedy dělí jen 4 body. Hroudovi by tudíž stačilo, aby byl ve finálovém závodu před Vlašicem o dvě příčky, a tím by jeho skóre dorovnal. A jelikož v případě rovnosti bodů na prvních třech místech rozhoduje o celkovém pořadí v seriálu lepší výsledek z posledního kola, které je zároveň kolem finálovým, znamenalo by to, že by byl vítězem série právě on.