Mistrovství ČR v jízdě spřežení zná své vítěze

03.08.2010 09:51

Mistrovství ČR v jízdě spřežení zná své vítěze


Tři dny bojovali naši nejlepší jezdci spřežení v Semicích, nedaleko Lysé nad Labem, o titul mistra republiky 2010. Na kolbišti Pod Hůrou se tak v pátek 30. července představilo 35 jezdců spřežení všech kategorií, které u nás mají své zastoupení, a to dvojspřeží pony, jedno-, dvoj- a čtyřspřeží velkých koní. První disciplínou byla páteční drezura, v níž jezdci a jejich svěřenci prokázali v dokonalém souladu s koňmi jejich poslušnost a také krásu svých svěřenců.

Druhý soutěžní den byl na programu divácky značně atraktivní maraton, v němž závodníci absolvovali na 7,5 kilometrech dlouhé trati v členitém terénu 7 náročných překážek, včetně oblíbeného jezírka či hradu. Právě tato, pro koně i jezdce fyzicky náročná disciplína, obvykle velmi míchá pořadím na předních místech, a tak tomu nebylo jinak ani tentokrát v Semicích.

Konkurence byla veliká a reálné šance na zisk mistrovského titulu mělo v každé kategorii hned několik jezdců. Nejméně početné pole bylo v pony párech, kde po prvním dni s pohodlným náskokem vedla Mgr. Monika Pospíšilová (JK Boharyně) se svým černobílým spřežením. V maratonu ale chybovala, což ji vyřadilo z dalšího boje. Vzniklý prostor bez váhání využil Tomáš Palán (JK Moravský Krumlov), který v závěrečném účtování po dnešním parkuru, těsným rozdílem jediného trestného bodu, pro sebe získal titul Mistra ČR 2010.

                     

                 Tomáš Palán, vítěz kategorie v pony párech    Foto: Běla Fialová

         

Podobně dramatický průběh měla soutěž kategorie jednospřeží, ovšem o vítězi bylo prakticky rozhodnuto už v sobotu. Nejlépe si totiž v drezurách, ale i v sobotním maratonu vedl Ladislav Jirgala (JK Hubička Telnice). V parkuru už jen definitivně potvrdil, že mu mistrovský titul v jednospřeží zcela poprávu patří. Bitva se však strhla o další příčky. Omyl v nedělním parkuru připravil o veškeré naděje na dobré umístění Jana Minarčíka (JK chovatelů koní Nový Jičín – Loučka), stejně dopadl vlivem technické závady na výstroji MVDr. Pavel Jadrníček. Vítězstvím na parkuru si naopak výrazně polepšila Ing. Kateřina Neumannová (NH Kladruby n. L. s.p.o.), což pro ni znamenalo zisk titulu vícemistryně republiky pro letošní rok. Třetí místo vybojoval nakonec Roman Vyskočil, reprezentující rovněž NH Kladruby n. L. s.p.o.

        Ladislav Jirgala, vítěz kategorie jednospřeží            Foto: Běla Fialová


Největší konkurence však byla mezi dvojspřežími. Nejpravděpodobnějšímu adeptovi na vítězství Jiřímu Nesvačilovi ml. se po páteční výborné drezuře bohužel nepodařilo v maratonu první místo uhájit a po dvou dnech se propadl ve výsledkové listině až na 6. místo. Příležitosti se tak chopil Martin Gössl (JO TJ Agro Cheb – Nebanice), který své bílé spřežení dovedl do cíle parkuru sice až na pátém místě, i to ovšem stačilo na celkové vítězství a titul Mistr ČR kategorie dvojspřeží 2010. Vícemistrem se pak díky vyrovnaným výsledkům stal Josef Hrouda (SK Stáj Afrodita Němčice), bronzovou medaili za třetí místo v kompletní soutěži dvojspřeží vybojoval Tomáš Barták ml. (JK Barták Nahoruby).


         Martin Gössl, vítěz kategorie dvojspřeží           Foto: Běla Fialová


Závěr třídenního zápolení ovšem patřil kategorii čtyřspřeží. Ta se v Semicích sešla pouze tři, nicméně ta nejlepší. Mistr republiky 2010 v této kategorii Jiří Nesvačil st. (JK Hřebčín FAVORY) ale od prvního dne nenechal nikoho na pochybách, že si vítězství opravdu zaslouží. Zvítězil totiž ve všech disciplínách, tedy v pátečních drezurách, sobotním maratonu i dnešním parkuru. S odstupem se utkali druhé místo Petr Vozáb (NH Kladruby n. L. s.p.o.) a Zdeněk Jirásek (JK Robousy). Díky lepšímu parkuru se vícemistrem královské vozatajské disciplíny stal Petr Vozáb, třetí místo zbylo na Zdeňka Jiráska.

Běla Fialová
 

        Jiří Nesvačil, vítěz v kategorii čtyřspřeží         Foto: Běla Fialová

 

 

Mistrovství ČR v jízdě spřežení Semice 2010