MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V BOLEHOŠTI 2015

25.10.2015 10:22

Od pátku 18. do neděle 20. září probíhalo ve východočeské Bolehošti Lipinách mistrovství České republiky ve vozatajských soutěžích. Na programu byly čtyři mistrovské kategorie určené jednospřežím, dvojspřežím, čtyřspřežím a dvojspřežím pony.

Jako první vyvrcholilo v neděli mistrovské klání jednospřeží. V něm vyhrál způsobem start cíl Jan Exnar, který se ujal vedení hned po páteční drezurní zkoušce, nejlepší výkon předvedl také v sobotním maratonu a přestože v závěrečném parkuru mezi kužely přišly nějaké chyby, na celkové prvenství mu to nakonec stačilo. Za ním skončil Jiří Koníř a třetí místo vybojoval Jaroslav Petřek.

Mezi dvojspřeží pony se ujala vedení po drezuře Monika Pospíšilová, ale maraton zajela až jako čtvrtá v pořadí, čímž se propadla na průběžnou třetí příčku. Parkur jí opět vyšel na výbornou, ale bohužel na nejvyšší příčku se již zpět neprobojovala. Posunula se sice na druhé místo před Michala Kořínka, ale zlatou medaili si nakonec pověsil na krk Erik Zuvač, který se dostal do vedení díky skvěle zajetému maratonu.

V párech velkých koní předvedl nejlepší výkon Ladislav Jirgala. Vedl již po prvním dnu a na prvním řádku průběžné výsledkové listiny se udržel i po sobotní terénní jízdě, byť se v maratonských překážkách dařilo o něco lépe Jaroslavu Kohoutovi. Na pořadí nakonec nezměnil nic ani parkur, a tak Ladislav Jirgala získal již sedmé zlato z vozatajských šampionátů. Jednou vyhrál v jednospřeží, jednou ve čtyřspřeží a již pětkrát ve dvojspřeží. Z bronzové medaile se radoval Václav Coufalík.

V královské kategorii čtyřspřeží našel přemožitele Radek Nesvačil pouze ve svém otci Jiřím, a to jen v nedělní části na parkuru. V drezuře i v maratonu byl ze všech nejlepší, a to mu stačilo na celkové vítězství. Jiří Nesvačil starší skončil po sečtení bodů ze všech tří dnů na druhém místě. Třetí skončil Jaroslav Jandl. Ten mohl jet nedělní parkur zcela v klidu, neboť věděl, že na dvě nejvyšší příčky má příliš velkou ztrátu a propadnout se již nemá kam. Zbývající dva soupeři - Zdeněk Jirásek a Jaroslav Juráň mladší byli vyloučeni po karambolech v sobotní terénní jízdě.

Equichannel